Screen Shot 2019-08-14 at 13.46.12.png

Hei.

Tervetuloa blogiini. Seuraa minua instassa, niin näen kuka sinä olet. <3

Good night, Sleep tight

Good night, Sleep tight

Nukahtaminen on lapsille usein hankalaa (ja joskus myös aikuisille). Muistan kun olin ihan pieni ja en olisi halunnut mennä nukkumaan, sillä mielestäni maailmassa oli niin paljon kiinnostavaa nähtävää ja opittavaa. Nyt huomaan omissa lapsissani saman tunteen.

Nukutan joka toinen ilta lapsemme. Olemme jakaneet tämän tehtävän puolet ajasta mieheni kanssa. Yleensä toinen siivoaa ja laittaa tiskit samaan aikaan. Bookbeat on silloin yleensä aina korvillani ja kuuntelen jotain elämänkertaa tai sitten viime aikoina olen kuunnellut kirjaa “Kaikki menee päin h*elvettiä”.

Kun on minun nukutusvuoroni, olen kertonut satuja ja laulanut lauluja. Ja osittain myös huvittaakseni itseäni, aika usein keksinyt omat sadut ja laulut, mitä olen laulanut. Ja niistä lapset ovat tuntuneet pitävän.

Kun olen miettinyt erilaisia nukahtamiseen tähtääviä rituaaleja, olen myös muistellut omaa lapsuuttani. Muistan, että meille kerrottiin satuja. Maama (äidinäiti) oli paras satujen lukija. Hän luki Anni Swanin satuja ja muistan, että ne olivat välillä todella jänniä. Isäni ja äitini keksivät omia satuja, joista muistan edelleen isän “lehmäsadun”, mikä loppui lehmän kuolemaan ja äidin “liimaukko”-tarinat. Mutta aina illat loppuivat iltarukoukseen, joka oli se kai perinteisin:

“Levolle lasken, Luojani, armias ole suojani.
Jos sijaltain en nousisi, taivaasen ota tyköösi.”

Tämä iltarukous oli minusta jo pienenä todella surullinen ja tavallaan pelottava toivotus sanoa illan viimeisiksi sanoiksi. En ole sitä siksi halunnut sanoa omille lapsilleni. Olen sen sijaan kehittänyt oman iltatoivotuksen. Kirjoitin sen niin, että se vahvistaisi lapsen itsetuntoa ja ne tärkeät asiat tulisi sanottua, mitkä saattavat arjessa muuten unohtua. Se on tässä (kirjoitan sen niin miten luen sen Milalla, sama toistuu myös Uunolle omana toivotuksena):

Kiitos hyvästä päivästä… (listaa hyviä hetkiä päivästä, tavoitteena opettaa kiitollisuutta).

Joka päivä kiitän siitä, että olet meidän kanssa ja saan nauttia sinun seurastasi Mila. (tavoitteena kehittää itsetuntoa ja sitä, että on hyvä sellaisena kuin on)

Toivottavasti olet tänään tuntenut äidin, isän ja Uunon rakkauden. (Maama sanoi minulle joskus ennen kuolemaansa, että Helene, muista että maailmassa kaikista tärkeintä on aina rakkaus. Tässä lauseessa haluan, että Maama on läsnä jotenkin mukana)

Me kaikki olemme onnellisia, koska olet täällä meidän elämässä joka päivä.

Saamme nauttia sinun seurastasi, rohkeudestasi, kekseliäisyydestäsi ja tarinoistasi. (Listaa hyviä asioita lapsestasi, ei pinnallisia)

Olkoon huominen päivä hyvä, opi paljon uutta ja saa paljon kivoja hetkiä ystävien ja kavereiden kanssa. (Toivotus ja positiivinen näkökulma huomiseen ja ehkä lapsen ajatukset hyvään huomiseen päivään myös siinä kohtaa kun hän nukahtaa).

Ja muista, että äiti ja isä ovat aina sinun tukenasi ja koskaan et joudu olemaan yksin. (Luomassa turvallisuuden tunnetta lapselle)

Kaikelta pahalta ja pelottavalta me suojelemme sinua. (Luomassa turvallisuuden tunnetta lapselle. Lapsi pelkää usein kun on nukahtamassa kaikkia varjoja jne.)

Toivon, että nukut hyvin tänä yönä ja näet kauniita unia. Unia, missä unelmat toteutuvat.

Hyvää yötä. Nuku hyvin Mila.

Millaisia unirituaaleja teillä on?

You learn, You live

You learn, You live

A pig in a cage on antibiotics

A pig in a cage on antibiotics

0