Screen Shot 2019-08-14 at 13.46.12.png

Hei.

Tervetuloa blogiini. Seuraa minua instassa, niin näen kuka sinä olet. <3

Failure is an option

Failure is an option

Olen epäonnistunut monta kertaa. Ajattelen, että joka päivä epäonnistun ja onnistun jossain asiassa. Se on minulle normaali olotila, minkä hyväksyn. Pidän aallokosta, sillä se tekee elämästäni paljon kiinnostavampaa. Ja joskus harvoin kun merellä on tyyntä, voin melkein jo kuulla myrskyn nousevan jossain horisontissa.

Kun on monta kertaa luopunut kaikesta, on paljon helpompaa. Silloin et pelkää enää menetystä. Kun identiteettisi jatkeet on monta kertaa katkottu, olet joutunut kohtaamaan itsesi eri tavalla. Samalla olet, kuin siinä sivussa, oppinut myös luottamaan itseesi ja siihen, että maailma kannattelee tarvittaessa.

Olen monta kertaa joutunut rakentamaan työni ja urani uudestaan. Viimeksi tänä vuonna otin uuden hypyn tuntemattomaan kun lähdin kurkottamaan politiikan puolelle ja osallistuin eduskuntavaaleihin ensimmäistä kertaa (sain 3555 ääntä, mutta se ei kuitenkaan ihan riittänyt). Toinen iso hyppy oli lähteä jälleen kerran yrittäjäksi, aloittaa kaikki taas alusta.

Epäonnostumisen edellytyksiä ilmassa - kokeilen silti

Tänä vuonna yrittäjäksi lähteminen oli haastavaa monesta syystä. Ja uskon, että moni ei olisi vastaavassa tilanteessa lähtenyt.

Ensinnäkin minulla on edellisestä työstäni olemassa kilpailukielto (mikä on alalla tyypillistä, etenkin osakkailla), en saanut lähteä myymään niitä palveluita, mitä osaan parhaiten. Oli keksittävä uutta.

Toiseksi perheemme rahallinen tilanne ei ollut paras mahdollinen, sillä olin itse maksanut oman kampanjani (ja siihen meni jonkin verran säästöjäni), mutta isompi epävarmuustekijä oli asuntomme, joka oli ollut jo yli vuoden homekorjauksen alla. Tämän seurauksena meidän oma asuntomme oli ollut asumiskelvoton jo yli vuoden, mutta meidän piti kuitenkin samaan aikaan maksaa sinne korkeaita asuntovastikkeita ja asuntolainan lyhennyksiä (yhteensä yli 2000e kuukaudessa). Se, milloin asuntomme olisi valmis, ei ollut myöskään selkeänä. Taloyhtiön hallitus hoiti asiaa, mutta itse emme voineet siihen puuttua ja asiat tuntuivat etenevän toukan tahtia. Olisin halunnut itse päästä hallitukseen mukaan edistämään asioita, mutta minua ei oltu siihen tehtävään valittu. Ja tälläkään hetkellä korjausta ei ole aloitettu asunnossamme. Olemme hallituksemme armoilla sen suhteen milloin ja miten he edistävät sitä, että pääsemme muuttamaan takaisin omaan kotiin. Lapsillemme tämä tilanne on ollut kaikin puolin raskas ja toivon koko sydämestäni, että kukaan muu ei joutuisi tällaista kohtaamaan elämässään. Valitettavasti hometalot ovat kuitenkin kovin yleisiä.

Mutta silti, vaikka punnitsin asioita eri kantilta, en voinut tehdä muuta kuin lähteä yrittäjäksi. Halusin olla vapaa ja vastuussa. Tällä kertaa tilanne oli sikäli hyvä, että olin löytänyt Noran, jonka kanssa laittaa tämä yritys pystyyn. Se oli Auramo - Stenvall.

Muutos on suoritus

Suhtaudun uusiin yrityksiin ja niiden perustamiseen kuin urheilusuoritukseen. Haluan saada aikaiseksi mahdollisimman paljon ja nopeasti.

Muutoksesta on helpompi selvitä, jos asettaa itselle siihen selkeät mittarit. Teen niin aina. Nyt kun olen Adinumilla (Koulutusseteli) väliaiaikaisena toimitusjohtajana, olen tehnyt itselleni joka kuukaudelle omat tavoitteeni. Seuraan niitä ja haluan mennä niiden yli. Silloin voin kokea, että olen onnistunut. Tällöin koen myös joka päivä epäonnistumisen ja onnistumisen tunteita.

Epäonnistumisesta nouseminen

Aina kun epäonnistun, sanoisin, että pystyn nousemaan melko nopeasti jaloilleni. Yksi tuttuni sanoi, että minut voisi vaikka tuupata rotkoon, niin nousisin sieltä. En ihan tiedä kuinka hyvä vertauskuva tuo on. :D

Suhtaudun epäonnistumiseen oppimisena ja se motivoi minua, utelias kun olen. Siksi en jää koskaan murehtimaan, vaan keskityn jo seuraavaan seikkailuun.

Psykiatrini sanoi joskus kun oli tehnyt minulle persoonallisuusanalyysini, että olen muita nopeampi päätöksissäni, joita teen johtajana. Hän sanoi, että moni antaa samoihin asioihin aikaa puoli vuotta ennen kuin tekee päätöksen. Minä teen sen viikossa. Jos näen, että hommat ovat menossa huonoon suuntaan, teen siis päätöksen lähes heti pohjautuen intuitiooni ja tekemiini skenaarioanalyyseihin.

Omat haasteeni

Olen käyttänyt paljon aikaa siihen, että olen miettinyt syitä epäonnistumisiini ja miettinyt, miten en enää niihin tilanteisiin joutuisi.

Olen hahmottanut itsessäni kaksi isoa haastetta, joiden kanssa joudun tekemään töitä. Nämä piirteet ovat asioita, mitkä ovat toisaalta auttaneet minua eteenpäin liike-elämässä, mutta aiheuttavat toisinaan myös haasteita. Ne ovat: vaativa persoona ja nopeus/kärsimättömyys.

Vaadin itseltäni ja muilta paljon. Sanoisin, että ajattelen usein, että joko tehdään “maailman parasta” tai sitten ei tehdä ollenkaan. Tykkään miettiä isosti ja pitkällä aikavälillä. Harvard auttoi tämän ajatusmaailman muokkautumisessa osaksi arkipäivääni. Tämä vaativuus toimii jos olen ympäristössä missä on paljon kunnianhimoisia ihmisiä, mutta jos näin ei ole, saatan turhautua.

Olen myös nopea liikkeissäni ja pohjaan monia asioita intuitiooni, joka on kehittynyt ollessani niin monessa mukana. Tämä nopeus voi muiden silmissä olla liikaa ja tuntua, että olisin ailahteleva: “Miksi Hele, teki päätöksen noin nopeasti?”. Kun olen tehnyt päätöksen intuition ja skenaariomallien pohjalta, saa päätöksiä tehtyä nopeasti ja pysyn päätöksissäni lähes aina. Haluan myös olla nopea, jotta säästän kaikkien aikaa. Kun on maailma pelastettavana, ei ole aikaa turhuuksiin.

Missä olen tänään epäonnistunut:

  • En muistanut vastata yhteen puhujapyyntöön, että se sopi minulle.

  • Laitoin kriittisen sähköpostin vaikka asia olisi ollut parempi puhua kasvotusten

  • Nimesin yhden startupin ja työstin ideaa eteenpäin tarkistamatta nimeä. Nimi olikin jo käytössä, joten työni oli tunnin osalta turhaa.

Missä onnistuin tänään:

  • Sain myytyä ehkä isoimmat kaupat

  • Sain kaksi isoa liidiä ja toinen taho oli kiinnostunut

  • Sain idean startupin brändistä

  • Minulla oli loistava ideointipalaveri erään yrityksen kanssa

Suosittelen siis kehittämään itseäsi siinä miten suhtaudut epäonnistumisiin. Jos hyväksyt sen, että toisinaan (ehkä joka päivä) epäonnistut, on elämäsi paljon helpompaa.

The Flow Experiment

The Flow Experiment

0