Screen Shot 2019-08-14 at 13.46.12.png

Hei.

Tervetuloa blogiini. Seuraa minua instassa, niin näen kuka sinä olet. <3

A pig in a cage on antibiotics

A pig in a cage on antibiotics

Joskus nuorempana ajattelin, että optimointi olisi tavoiteltavaa ja toisi elämääni onnen, optimaalisen sellaisen. Jos minimoisin kaiken turhan ja tylsän, jäisi elämääni enemmän aikaa elää ja kokea onnellisia hetkiä. Samalla jäisi aikaa tehdä enemmän merkityksellisiä asioita.

Yritin rakentaa optimaalista elämää monesta eri näkökulmasta. Esimerkiksi etsimällä itselleni optimaalista ruokavaliota mm. lukemalla itseni health coachiksi. Yritin etsiä optimaalista aikaa milloin mennä nukkumaan ja milloin herätä. Halusin olla samalla sekä tehokas, että minimoida päätöksiä, mitä tehdä päivän aikana. Näin aikaani jäisi enemmän mielestäni relevantteihimpiin asioihin.

Mutta vaikka miltä kantilta tätä asiaa tarkastelin ja yritin ratkoa, se ei toiminut. Hetken saatoin olla tyytyväinen, mutta sitten en taas ollutkaan. Ymmärsin, että olin yrittänyt metsästää jotain mikä ei tulisi toimimaan, jotain luonnotonta. Jotain, joka toimisi ehkä jos olisin robotti, mutta ei, koska olen ihminen. Ymmärsin ja sisäistin, että kyse ei ollutkaan optimoinnista, vaan tasapainosta.

Tasapaino. Tasapaino on kuin vesi. Se aaltoilee ja reagoi ympäristöönsä. Tasapaino muuttuu koko ajan. Se mikä tekee sinun elämästäsi tasapainoisen tänään, ei ole sitä huomenna. Sinun tulee oppia elämään kuuntelemalla itseäsi ja oppimalla itsestäsi, jotta pystyt tarvittaessa olemaan myös joustavampi. Ja jotta tämä ei olisi näin yksinkertaista, on otettava huomioon myös se, että sinä olet psykofyysissosiaalinen kokonaisuus, jossa nämä kaikki osaset haluavat olla tasa-painossa ja jos joku on rikki, se vaikuttaa suoraan toiseen osioon.

Se, että seuraan Oura-sormuksella omaa untani, kertoo vain siitä, mitä fyysinen minä kertoo. Mutta se toki auttaa minua myös ymmärtämään minua kokonaisuutena. Oura kertoo mm. siitä miksi mieleni ei tänään jaksa niin hyvin. Olen mm. saattanut vaikka treenannut liikaa tai uneni laatu on ollut huono.

Naisena, etenkin lämpötilani seuranta on osoittautunut tärkeäksi. Aina kun minulla on lämpötilan nousu menossa (Oura kertoo tämän myös), olen hieman alakuloisempi kuin muuten. Voi kun olisin tuon tiennyt teininä tai parikymppisenä! Siitä olisi ollut niin paljon apua.

Se, että heräsin tänään vasta klo 7.36, toi minulle paljon lisää energiaa. Makoilin puoli tuntia sängyssä ja vain nautin siitä kun kuulin mieheni Pasin hengityksen vieressä. Mietin, kuinka ihana mies minulla on ja kuinka onnellinen olen siitä, että me olemme vuosien aikana kasvaneet lähemmäs toisiamme. Se toi päivääni sellaisen onnen, etten olisi sitä kokenut, jos olisin herännyt klo 6.00 tänä aamuna, mikä olisi minun optimointiajatuksissani ollut parempi vaihtoehto.

Uskon siihen, että tasapaino on tavoittelemisen arvoista. Ja sen tavoittaminen vaatii työtä ihan joka päivä. Mutta elämä onkin matka, eikä päämäärä.

Loppuun vielä Radioheadin erinomaiset sanoitukset:

Fitter, happier
More productive
Comfortable
Not drinking too much
Regular exercise at the gym, three days a week
Getting on better with your associate employee contemporaries
At ease
Eating well, no more microwave dinners and saturated fats
A patient, better driver
A safer car, baby smiling in back seat
Sleeping well, no bad dreams
No paranoia
Careful to all animals, never washing spiders down the plughole
Keep in contact with old friends, enjoy a drink now and then
Will frequently check credit at moral bank, hole in wall
Favours for favours, fond but not in love
Charity standing orders on sundays, ring-road supermarket
No killing moths or putting boiling water on the ants
Car wash, also on sundays
No longer afraid of the dark or midday shadows, nothing so ridiculously teenage and desperate
Nothing so childish
At a better pace, slower and more calculated
No chance of escape
Now self-employed
Concerned, but powerless
An empowered and informed member of societ, pragmatism not idealism
Will not cry in public
Less chance of illness
Tires that grip in the wet, shot of baby strapped in backseat
A good memory
Still cries at a good film
Still kisses with saliva
No longer empty and frantic
Like a cat
Tied to a stick
That's driven into
Frozen winter shit, the ability to laugh at weakness
Calm, fitter, healthier and more productive
A pig in a cage on antibiotics

Good night, Sleep tight

Good night, Sleep tight

Enter the Sober Curious

Enter the Sober Curious

0