Screen Shot 2019-08-14 at 13.46.12.png

Hei.

Tervetuloa blogiini. Seuraa minua instassa, niin näen kuka sinä olet. <3

You learn, You live

You learn, You live

Elämässäni uteliaisuus on kai ulkopuolisesta se punainen lanka. Haluan tietää miksi on niin kuin on ja miten päästään sinne, mihin voidaan päästä. Ja mieluiten toki aina parempaan lopputulokseen.

Luen joka päivä tai kuuntelen kirjoja. Näin ei ole aina ollut, mutta jostain syystä minulla on jo hetken aikaa ollut suuri tarve lukea ja oppia joka päivä kirjojen kautta. Haluan oppia, ja ymmärtää etenkin isompia kokonaisuuksia. Yleensä intonani on joku tietty teema, mitä haluan tarkastella eri näkökulmista. Vuoden aikana teemat ovat vaihdelleet on mm. seuraavien teemojen välillä: “viha ja mistä se kumpuaa maailmassa”, “miksi Donald Trump on presidentti ja kuka hän on?”, “tekoälyn moraalipsykologia” sekä “empatian hyvät ja huonot puolet”.

Silloin kun halusin ymmärtää vihan olemusta luin mm. seuraavat kirjat (voin näitä myös lainaa, jos jotain kiinnostaa):

Yksi asia mikä jäi mieleeni tästä tutkimusmatkastani ja joka muutti ajatuksiani oli sen oivallus, että myös se, ettei puutu asiaan voi olla vihan tukemista. Mm. jos näet tappelun ja jäät katsomaan sitä (etkä mene auttamaan), voit toimellasi tukea tappelun aiheuttajaa. Se voi olla juuri sitä mitä hän haluaa, eli huomiota. Ja silloin olet siitä myös vastuussa. Eli tavallaan tämän tutkimusmatkani osalta oma vastuudentuntoni laajeni.

Mutta mistä ammennan inspiraatiota ruokkimaan uteliaisuuttani?

Luen kirjoja hyvin laajalla spektrillä ja minulla on usein 4-5 kirjaa samaan aikaan menossa. Samaan aikaan luen usein hyvin erityylisiä kirjoja, jotta voin päivän fiiliksen mukaan valita sen illan kirjan. Jos töissä tai elämässä on kuormittavaa, luen kevyempiä kirjoja. Joskus taas menen kirjoissa kovin syvälle ihmismielen synkkään maailmaan.

Luen filosofiaa, tietokirjoja, runoja, scifiä, historiaa, elämänkertoja ja politiikkaa… Mutta kirjojen lisäksi suurta roolia näyttelee elämässäni lehdet, joita tilaan kuten Newsweek, Guardian, TIME, Wired, Fast Company, Vanity Fair, Psychology today, Harvard Business Review, Science, Talouselämä, Suomen kuvalehti, Tivi ja Helsingin Sanomat.

Tilasin nämä kaikki noin puoli vuotta sitten ja luen kaikkia. Se on joka viikko ison urakan takana, mutta nautin siitä ja aina opin enemmän. Mutta sitten toisaalta tällaisen määrän lukeminen saa aikaan sen, että unohdan myös paljon. Mitä enemmän luen, sitä enemmän asioita hautautuu toistensa alle. Siksi kai tämän bloginkin halusin perustaa, että osa ajatuksistani jäisi tänne. 

Vaikka unohtaminen voi tuntua turhauttavalle, se on kuitenkin ihmisen elinehtona. Toivon kuitenkin, että vaikka yksityiskohtia hautautuu toisten yksityiskohtien alle, lukemisen avulla harjaantuisi kykyni nähdä toisiinsa linkittyvät pisteet (patternit) tai löytää uusia pisteitä, jotka eivät ole vielä liitoksissa toisiinsa. Luen siis asioita luovalla mielellä ja ehkä siten voin edesauttaa siinä, että löytäisimme ratkaisuja maailman haasteisiin - pieniin ja suuriin.

Loppuun haluan kuitenkin vielä nostaa sen ajatuksen, että oppiminen ei todellakaan tapahdu vain lukemalla. Se ei ollut tämän kirjoitukseni pointti, vaan se, että halusin avata teille omaa maailmaani oman lukutottumusteni kautta.

Oikea elämän oppiminen tapahtuu yleensä aivan muualla kuin nenä kirjassa. Kuten Alanis Morissette kirjoitti:

You live you learn, 

you love you learn

You cry you learn, 

you lose you learn

You bleed you learn, 

you scream you learn

The Flow Experiment

The Flow Experiment

Good night, Sleep tight

Good night, Sleep tight

0